Παπούτσια πεζοπορίας – ποιος είναι ο λόγος για τον τακτικό καθαρισμό τους και πώς να τα συντηρήσεις;

3 λεπτά

Γιατί αξίζει να γνωρίζεις πώς να συντηρείς τα παπούτσια πεζοπορίας σου και να τα φροντίζεις σωστά; Λοιπόν, τα γερά μποτάκια πεζοπορίας μερικές φορές δεν είναι και πολύ φθηνά. Αφού ξόδεψες αρκετά χρήματα για αυτά, σίγουρα περιμένεις, ότι δε θα σε απογοητεύσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες και θα σου κρατήσουν για πάρα πολλά χρόνια. Για να γίνει έτσι, πρέπει να τα περιποιήσεις σωστά από την αρχή.

Μερικές φορές περνάς έξω πάρα πολλές ώρες, κάποιες φορές ακόμη και μέσα στα χιόνια ή στη βροχή. Εκτιθέμενα σε πολλούς παράγοντες παπούτσια απαιτούν τακτικό καθαρισμό και τη χρήση παρασκευάσματος για συντήρηση για τα μποτάκια πεζοπορίας.

Η βασικότερη βάση, δηλαδή ο τακτικός καθαρισμός των παπουτσιών πεζοπορίας

Ένας πραγματικός ορειβάτης γνωρίζει, ότι ο τουριστικός εξοπλισμός πρέπει να φροντίζεται σωστά, για να μπορεί να τον χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και για αρκετό χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παπούτσια πεζοπορίας, που απαιτούν ειδική προσοχή. Φυσικά, η συντήρηση υποδημάτων είναι πάρα πολύ σημαντική και απαραίτητη, αλλά αυτό είναι ένα επόμενο στάδιο. Το βασικό και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό στοιχείο της φροντίδας τους είναι ο τακτικός καθαρισμός.

617

Θυμήσου, να καθαρίζεις τα παπούτσια πεζοπορίας από λάσπη και χώμα μετά την κάθε επιστροφή από εκδρομή.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, πώς φαίνονται τα παπούτσια μετά από μια ολόκληρη μέρα πεζοπορίας, ειδικά σε λασπώδες ή αμμώδες έδαφος. Η βρωμιά που μαζεύτηκε πάνω στη γάμπα μπορεί να βλάψει σοβαρά τα υποδήματα σου, καταστρέφοντας το υδρόφοβο στρώμα (είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση του νερού από την επιφάνεια του παπουτσιού), καθώς και περιορίζοντας την αναπνευστικότητα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο ο καθαρισμός των παπουτσιών πεζοπορίας να σου γίνει συνήθεια και να το κάνεις κάθε φορά που θα γυρνάς από εκδρομή.

Συμβουλή ειδικού

Μπορείς να καθαρίσεις με επιτυχία τα παπούτσια πεζοπορίας, χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα και χλιαρό νερό. Για πιο δύσκολες βρωμιές, μπορείς να προσθέσεις λίγο σαπούνι σε αυτό.

Γιατί η συντήρηση των παπουτσιών πεζοπορίας είναι τόσο σημαντική;

Αν και ο καθαρισμός των παπουτσιών πεζοπορίας αποτελεί ορόσημο στην επιμήκυνση της «ζωής» τους, δυστυχώς δεν αρκεί. Τα παπούτσια αυτά απαιτούν επίσης συντήρηση, δηλαδή τη χρήση εξειδικευμένων χημικών ουσιών που ανοικοδομούν το υδρόφοβο στρώμα υποδημάτων.

618

Μερικές φορές, ενώ κάνεις πεζοπορία πρέπει να περάσεις ένα ρυάκι. Τότε ιδιαίτερα θα εκτιμήσεις τη συντήρηση των παπουτσιών πεζοπορίας.

Αυτή η ειδική επικάλυψη, χάρη στην οποία τα παπούτσια εξωτερικού χώρου παραμένουν στεγνά, τοποθετείται στο εργοστάσιο. Μπορούμε να πούμε, ότι αγόρασες παπούτσια, που έχουν ήδη συντηρηθεί. Δυστυχώς, η έκθεση τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι προαναφερθείσες βρωμιές βλάπτουν το υδρόφοβο στρώμα. Ως αποτέλεσμα, η υδατοστεγανότητα τους μειώνεται και εν τέλει το νερό μπορεί να μπει μέσα στα παπούτσια σου. Και αυτό σίγουρα προτιμάς να το αποφύγεις!

619

Θυμήσου, ότι ο καιρός στα βουνά είναι πολύ ύπουλος. Ακόμη εάν προβλέπεται μια ηλιόλουστη μέρα, να έχεις στο νου σου, ότι η βροχή μπορεί να σε εκπλήξει. Ενώ κάτω έχει ζέστη και είναι στεγνό το έδαφος, μερικές φορές συμβαίνει ότι τα ανώτερα τμήματα των βουνών καλύπτονται με χιόνι ή μεγάλα στρώματα λάσπης. Για να νιώθεις άνετα, θυμήσου να συντηρήσεις τα παπούτσια πεζοπορίας σου. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, τα πόδια σου θα παραμένουν στεγνά, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Πώς να ξέρεις, ότι ήρθε η ώρα για συντήρηση;

Πόσο συχνά πρέπει να συντηρείς τα παπούτσια πεζοπορίας; Σε αντίθεση με τον καθαρισμό, η συντήρηση παπουτσιών πεζοπορίας δε χρειάζεται να γίνεται κάθε φορά που επιστρέφεις από την εκδρομή. Οπότε πώς να ξέρεις, ότι ήρθε η ώρα για να το κάνεις; Το υδρόφοβο στρώμα κατασκευάστηκε να προστατεύει τα παπούτσια από το νερό και να μην αφήσει να μπει μέσα τους. Οπότε, αν το νερό άρχισε να μπαίνει στην επιφάνεια των παπουτσιών σου, αυτό σημαίνει, ότι η επικάλυψη έχει χάσει την προστατευτική της ιδιότητα και ότι θα χρειαστεί συντήρηση για να την ανακτήσει.

Συμβουλή ειδικού

Για να δεις αν τα παπούτσια πεζοπορίας σου είναι σωστά συντηρημένα, κάνε μια απλή δοκιμή. Ψέκασε το πάνω μέρος των παπουτσιών απαλά με νερό. Εάν θα μετατραπεί σε σταγονίδια, αυτό σημαίνει ότι η συντήρηση ήταν επιτυχής.

620

Πώς να συντηρήσεις τα παπούτσια πεζοπορίας;

Αν θέλεις να έχεις τη σιγουριά, ότι τα υποδήματα σου δε θα βρέχονται, στοιχημάτισε σε συντηρητικό για παπούτσια πεζοπορίας μιας από τις γνωστές και αποδεδειγμένες μάρκες. Δεν αξίζει να κάνεις πειράματα με σπιτικές μεθόδους, οι οποίες μπορούν να κάνουν ζημιά στα παπούτσια σου ή μπορείς και να χάσεις την εγγύηση κατασκευαστή.

Επιλέγοντας παρασκεύασμα συντήρησης για παπούτσια πεζοπορίας, δώσε προσοχή για ποιο ύφασμα φτιάχτηκε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ελέγξεις αν είναι κατάλληλος για τα δικά σου μποτάκια πεζοπορίας. Στην αγορά είναι διαθέσιμοι διάφοροι εφαρμοστές, μεταξύ άλλων αυτοί που είναι τελειωμένοι με σφουγγαράκι, που διευκολύνει την εφαρμογή του παρασκευάσματος καθώς και σε σπρέι. Υπάρχουν επίσης συντηρητικά κεριού για υποδήματα.

Παρακάτω σου δίνω μερικές συμβουλές, που σίγουρα θα σου βοηθήσουν, ανεξάρτητα από το ποιο συντηρητικό θα επιλέξεις:

Παρασκεύασμα συντήρησης για τα παπούτσια Gore-Tex – είναι απαραίτητο;

Αναρωτιέσαι, αν αξίζει να επενδύσεις σε παρασκεύασμα συντήρησης για τα παπούτσια Gore-Tex (μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτά στο άρθρο Γιατί αξίζει να έχεις στην ντουλάπα σου τα παπούτσια πεζοπορίας Gore-Tex;), αφού κατασκευάστηκαν με αδιάβροχη μεμβράνη; Η απάντηση είναι απλή: το συντηρητικό για τα παπούτσια Gore-Tex είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της αδιάβροχης επικάλυψης.

621

Η μάρκα Salomon προσφέρει πάρα πολλά μοντέλα παπουτσιών εξωτερικού χώρου με τη μεμβράνη Gore-Tex.

Οπότε, ποιο συντηρητικό για τα παπούτσια Gore-Tex να επιλέξεις, για να αποκτήσεις ικανοποιητικά αποτελέσματα χωρίς να μειώσεις την αναπνευστικότητα της μεμβράνης; Να επιλέξεις μόνο αυτά τα παρασκευάσματα, που έχουν ειδική σήμανση πάνω στη συσκευασία τους, η οποία εγγυάται ασφαλή χρήση για τη συντήρηση της μεμβράνης Gore-Tex. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα κλασικά παρασκευάσματα, αλλά και για τα άλλα προϊόντα φροντίδας, όπως το βερνίκι παπουτσιών.

Συνοπτικά, ο τακτικός καθαρισμός και η συντήρηση των παπουτσιών πεζοπορίας είναι το κλειδί για να απολαμβάνεις τη χρήση των αξιόπιστων υποδημάτων για πολλές σεζόν. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για τη σωστή προετοιμασία, ώστε να μην ανησυχείς ότι τα πόδια σου θα βραχούν κατά τη διάρκεια των εκδρομών στα βουνά, αλλά να απολαύσεις πλήρως τη μαγευτική ομορφιά του τοπίου, που κόβει την ανάσα.

Το αρχικό κείμενο του άρθρου έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τις ανάγκες του blog epapoutsia.gr.
Συνιστούμε
Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και... Λάβε 10 ευρώ για την πρώτη σου αγορά!
Ελέγξτε στο κατάστημα
τσαντες guess, ugg, αθλητικά παπούτσια ανδρικά, asics, βαλιτσες, pinko τσαντες, timberland, stan smith γυναικεία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους. περισσότερες πληροφορίες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους.

Κλείσιμο