Σε αυτό το άρθρο:
Πώς να αναγνωρίσεις τα καλά παπούτσια;
Η αγορά υποδημάτων σκάει από την τεράστια προσφορά που διαθέτει. Δημιουργούνται πλαστά παπούτσια, και πλαστά των πλαστών. Πολλοί (οπότε πιθανώς και εσύ!) αναρωτιούνται, πώς μπορούν να γνωρίσουν τα καλά παπούτσια. Είναι μια γνωστή μάρκα συνώνυμη με την ποιότητα, ή μήπως ο κύριος της δείκτης είναι η τιμή; Σε αυτές και σε άλλες παρόμοιες ερωτήσεις θα βρεις απαντήσεις στο άρθρο μου!
Όπως λέει η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας η Βίβιαν Γουέστγουντ – «Αγοράστε λιγότερο, επιλέξτε σωστά, κάντε το να διαρκέσει». Δες πώς να διαλέγεις υποδήματα, που θα σου κρατήσουν για χρόνια!
Πώς να αναγνωρίσεις τα καλά παπούτσια;
Γράφοντας χιουμοριστικά, ενεργοποίησε την έκτη αίσθηση και παίξε τον ρόλο ενός ντετέκτιβ. Γνώρισε την ιδεολογία της μάρκας και τις απόψεις όσων έχουν ήδη κάνει την αγορά τους. Όπως ο Σέρλοκ Χολμς, παρατήρησε, αν το παπούτσι έχει υπολείμματα από κόλλα, προεξέχοντα νήματα ή ακανόνιστες ραφές. Προτού κάνεις την τελική κρίση – δες όλες τις ενδείξεις!
Τα υφάσματα είναι διάφορα
Όπως σίγουρα γνωρίζεις, το φυσικό δέρμα είναι πιο ανθεκτικό και παρέχει καλύτερη αναπνευσιμότητα από το αντίστοιχο του, δηλαδή το οικολογικό δέρμα. Μοντέλα κατασκευασμένα από δέρμα μοσχαριού ή – λίγο χειρότερα – βοδιού, παραμορφώνονται και φθείρονται πιο αργά απ’ ό, τι αυτά από συνθετικά υλικά. Η βασική υπόθεση είναι απλή – όσο περισσότερα δερμάτινα στοιχεία έχει το παπούτσι, τόσο το καλύτερο. Και μιλάμε εδώ όχι μόνο για το άνω μέρος, αλλά και για την εσωτερική σόλα και το εσωτερικό πέλμα. Συχνά – πάνω στα υποδήματα ή στο κουτί – υπάρχουν χαρακτηριστικά μπαλώματα που δείχνουν ποια στοιχεία του παπουτσιού είναι δερμάτινα.
Τα παπούτσια από φυσικό δέρμα όχι μόνο είναι ανθεκτικά, αλλά και εύκαμπτα.
Ξέρεις ότι..;
Ένα από τα πιο ακριβά παπούτσια είναι φτιαγμένο από δέρμα από τα καπούλια του αλόγου, δηλαδή το cordovan.
Το φυσικό δέρμα, ειδικά στο πάνω μέρος του παπουτσιού, πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κηλίδες και ελαττώματα (εξαιρουμένης, φυσικά, της σκόπιμης γήρανσης του προϊόντος). Επιπλέον, απορροφά καλύτερα τα παρασκευάσματα περιποίησης από τα αντίστοιχα οικολογικά προϊόντα.
Ραμμένα ή κολλημένα; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση!
Χωρίς αμφιβολία – τα ραμμένα! Όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικά και αισθητικά, αλλά επίσης υπάρχει δυνατότητα να ξαναραφτούν. Δυστυχώς, στην εποχή της υπερπαραγωγής είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις ένα «πραγματικό παπούτσι». Οι παραγωγοί παρατούν τη ραφή του άνω μέρους με τη σόλα, επιλέγοντας μια πιο γρήγορη και πιο οικονομική λύση, δηλαδή την κόλληση. Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις ραμμένα υποδήματα – δες το φινίρισμα και τη συμμετρία των ραφών. Επιλέγοντας κολλημένο μοντέλο – δες αν υπάρχουν απώλειες ή περίσσεια δεσμευτικής ουσίας. Όταν κοιτάζεις ένα συγκεκριμένο ζευγάρι, δώσε επίσης προσοχή αν και τα δύο μοντέλα παπουτσιών είναι συμμετρικά μεταξύ τους (μπορείς να τα συγκρίνεις με τη σόλα).
Πώς να διαλέξεις καλά παπούτσια; Πρώτα δες τις λεπτομερείς παραμέτρους ενός συγκεκριμένου μοντέλου.
Είναι μια γνωστή μάρκα συνώνυμη με την ποιότητα;
Όχι απαραίτητα! Οι τεράστιες μάρκες υποδημάτων καμιά φορά επίσης έχουν αποτυχίες. Επιλέγοντας παπούτσια πρέπει να γίνεις σκληρός κρητικός. Μάθε τις απόψεις άλλων χρηστών και δες, πόσο καιρό η συγκεκριμένη μάρκα είναι στην αγορά. Πολλές πολύτιμες οδηγίες θα βρεις σε μία από τις καρτέλες του blog μας Συμβουλές.
Πώς να αναγνωρίσεις τα καλά παπούτσια; Είναι ευρέως γνωστό, ότι η ποιότητα κοστίζει. Αλλά ούτε εδώ υπάρχει κανόνας! Φυσικά, τα γερά υποδήματα συνήθως είναι ακριβά (τουλάχιστον 80 €) αλλά και τα αποτυχημένα μοντέλα μερικές φορές κοστίζουν πάρα πολλά. Οπότε η τιμή είναι μια προτροπή, και όχι ο δείκτης!
Πώς να αναγνωρίσεις τα παπούτσια καλής ποιότητας;
Εκτός από τις αναφερόμενες πτυχές, δώσε προσοχή στον τύπο του τακουνιού (δεν πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου χυτευμένο) και στη διαμόρφωση της εσωτερικής σόλας. Σε ενθαρρύνω για ψώνια στο ηλεκτρονικό κατάστημα epapoutsia, όπου θα βρεις πάρα πολλά γερά μοντέλα που θα σου κρατήσουν για χρόνια!
Το αρχικό κείμενο του άρθρου έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τις ανάγκες του blog epapoutsia.gr από τη από τη: Natalia Mitsopoulos