Πώς να προετοιμάσεις τα παπούτσια σου για τον χειμώνα;

2 λεπτά

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη εποχή για τα παπούτσια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι, το αλάτι, οι λακκούβες ή η λάσπη επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την εμφάνισή τους, αλλά κυρίως την κατάσταση τους. Και από αυτή σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται, αν τα υποδήματα θα λειτουργήσουν σωστά. Οπότε πώς να προετοιμάσεις τα παπούτσια σου για τον χειμώνα;

Πολλές φορές δε φτάνει μόνο να βγάλεις τα παπούτσια από ένα ντουλάπι ή κουτί. Μάθε, πώς μπορείς να ανανεώσεις το αγαπημένο σου ζευγάρι, για να σου παρέχει ζεστασιά και προστασία από την υγρασία κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Αξιολόγησε τη γενική κατάσταση των παπουτσιών

Το πρώτο βήμα είναι η γενική αξιολόγηση της γενικής κατάστασης των υποδημάτων. Δες, αν στη σόλα δεν υπάρχουν ορατές ζημιές, αν τα φερμουάρ λειτουργούν άψογα και δε χρειάζεται τα αντικατασταθούν. Επίσης, δώσε προσοχή και στη γάμπα του παπουτσιού – δεν πρέπει να φαίνεται καμία ζημιά ή εκδορές, ειδικά σε μέρη όπου το παπούτσι κάμπτεται.

Ωστόσο, η κατάσταση των υποδημάτων πρέπει να αξιολογηθεί όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Μια δραστηριότητα που ίσως δεν μπορείς να την αποφύγεις εάν θέλεις να προετοιμάσεις καλά τα παπούτσια σου για τον χειμώνα, είναι να αλλάξεις τους πάτους. Ανάλογα με τις ανάγκες σου, μπορείς να επιλέξεις τις εσωτερικές σόλες με θερμομόνωση, που επιπλέον απομονώνουν τα πόδια από το έδαφος ή αυτά που βοηθούν στον καλύτερο αερισμό των ποδιών. Εάν παρ’ όλο αυτό εξακολουθείς να νιώθεις μια δυσάρεστη μυρωδιά μέσα στα υποδήματα σου, διάβασε το άρθρο σχετικά με το πώς να καθαρίσεις τα παπούτσια σου από μέσα.

Καθαρισμός παπουτσιών πριν τον χειμώνα

Εάν η κατάσταση των υποδημάτων σου δεν εγείρει απορίες, μπορείς να περάσεις στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στον καθαρισμό τους. Για αυτή τη διαδικασία καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ειδικά παρασκευάσματα, που είναι προορισμένα για το υλικό, από το οποίο έχουν φτιαχτεί τα παπούτσια. Κάθε είδος δέρματος, από το οποίο κατασκευάζονται συνήθως τα χειμωνιάτικα παπούτσια, έχει ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες και ως εκ τούτου απαιτεί ελαφρώς διαφορετική φροντίδα.

606

Γυάλισμα των δερμάτινων παπουτσιών

Ένα σημαντικό στοιχείο στην προετοιμασία για την πιο κρύα εποχή είναι το γυάλισμα των παπουτσιών – και αυτό ισχύει και για τα καινούργια ζευγάρια που μόλις αγόρασες. Αυτή η διαδικασία, αν και δεν αρέσει σε πολλούς, ομορφαίνει την εμφάνιση των παπουτσιών. Όχι μόνο υγραίνει το δέρμα και το κάνει πιο ελαστικό, αλλά πάνω απ’ όλα τονίζει τη, μερικές φορές χαμένη, ωραιότητα του. Επιπλέον, το τακτικό λουστράρισμα των παπουτσιών συμβάλλει στην αύξηση της αντοχής του δέρματος στο νερό.

Συμβουλή ειδικού

Αν τα δερμάτινα παπούτσια σου βραχούν, μην καθυστερείς για να τα καθαρίσεις. Αφαίρεσε τις τυχόν βρωμιές, και όταν τα παπούτσια θα στεγνώσουν καλά, γυάλισε τα. Ωστόσο, μην τρίβεις ποτέ το βερνίκι σε μια ακόμη υγρή γάμπα – με αυτόν τον τρόπο μπορείς να καταστρέψεις το υλικό.

Ώρα για συντήρηση!

Τα καθαρά και ανανεωμένα παπούτσια είναι έτοιμα για το τελευταία στάδιο, δηλαδή για τη συντήρηση παπουτσιών. Εδώ θα σε βοηθήσουν τα συντηρητικά, τα οποία συνήθως είναι σε σπρέι ή είναι βερνίκια. Θυμήσου, ότι όπως και τα παρασκευάσματα για τον καθαρισμό και γυάλισμα των παπουτσιών, πρέπει και αυτά να τα επιλέγεις ανάλογα με το είδος του υλικού.

Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, τα παπούτσια σου θα γίνουν ανθεκτικά στο νερό, στις βρωμιές και στις ζημιές που προκαλεί το αλάτι. Θυμήσου μόνο, να συντηρήσεις τα υποδήματα σου πριν τα φορέσεις για πρώτη φορά, και έπειτα μετά από τον κάθε καθαρισμό τους.

Το αρχικό κείμενο του άρθρου έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τις ανάγκες του blog epapoutsia.gr.
Συνιστούμε
Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και... Λάβε 10 ευρώ για την πρώτη σου αγορά!
Ελέγξτε στο κατάστημα
παιδικα παπουτσια, converse all star, backpack γυναικεια, skechers, ανδρικα αθλητικα παπουτσια, τσαντεσ χιαστι, hispanitas, timberland

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους. περισσότερες πληροφορίες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους.

Κλείσιμο