Στην πόλη, στο δάσος και στον ανταγωνισμό. Είδη παπουτσιών για τρέξιμο, που αξίζει να γνωρίζεις

2 λεπτά

Δεν είναι δύσκολο να ερωτευτείς με το τρέξιμο. Ωστόσο, μια πιο δύσκολη πρόσκληση μπορεί να είναι η επιλογή του κατάλληλου ντυσίματος, και πιο συγκεκριμένα – των παπουτσιών για τρέξιμο, τα οποία θα μπορείς να τα φοράς σε διάφορες συνθήκες. Οπότε, ποια υποδήματα για τρέξιμο αξίζεις να έχεις, ώστε η προπόνηση σου να σου φέρνει οφέλη και ικανοποίηση στο πιο μέγιστο βαθμό;

Γνώρισε τα πιο δημοφιλή είδη παπουτσιών για τρέξιμο και μάθε, για ποιες δραστηριότητες είναι προορισμένα.

Παπούτσια προπόνησης – για το καθημερινό τζόκινγκ

Τα υποδήματα προπόνησης είναι ένα κλασικό, και ταυτόχρονα το πιο καθολικό μοντέλο παπουτσιών για τρέξιμο, σχεδιασμένο τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Είναι ιδανικό ιδιαίτερα για τις καθημερινές, λίγο πιο μακριές, αλλά ταυτόχρονα όχι και πολύ γρήγορες προπονήσεις. Είναι κατάλληλα για τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη άνεση και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Τα παπούτσια προπόνησης για τρέξιμο έχουν μια αρκετά ογκώδη δομή, μια πιο χοντρή σόλα και διαθέτουν συστήματα ενίσχυσης και σταθεροποίησης. Χάρη σε αυτό, τα υποδήματα απορροφούν τους κραδασμούς και μειώνουν τη δύναμη των χτυπημάτων στο έδαφος, μειώνοντας έτσι το φορτίο των αρθρώσεων. Ωστόσο, ο βαθμός απόσβεσης πρέπει να προσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη το είδος της πατούσας σου. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρεις σίγουρα τα κατάλληλα γυναικεία ή και τα ανδρικά παπούτσια τρεξίματος για σένα.

Συμβουλή ειδικού

Αγοράζοντας παπούτσια για τρέξιμο, στοιχημάτισε στο μοντέλο που θα έχει 0,5-1 εκ. κενό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα πόδια φουσκώσουν, γι’ αυτό ελαφρώς μεγαλύτερα παπούτσια θα σε προστατέψουν από τη δημιουργία φουσκαλών ή εκδορών.

Παπούτσια εκκίνησης – αντικατάστατα στους ανταγωνισμούς

Τα παπούτσια εκκίνησης είναι το αντίθετο των υποδημάτων προπόνησης. Δεν αποτελούν τα κατάλληλα παπούτσια για ένα καθημερινό μακρόχρονο τζόκινγκ, αλλά είναι αναντικατάστατα σε δυναμική προπόνηση ή ανταγωνισμό. Αυτά τα μοντέλα είναι πιο ελαφριά, πιο μαλακά και καλύτερα προσαρμοσμένα, ενώ τα συστήματα απόσβεσης και σταθεροποίησης είναι περιορισμένα στο ελάχιστο.

Τα παπούτσια εκκίνησης παρέχουν καλύτερη δυναμική τρεξίματος, οπότε εκτιμούνται ιδιαίτερα από τους έμπειρους ανταγωνιστές που θέλουν να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για καθημερινές προπονήσεις, επειδή όχι μόνο δεν θα σου εγγυηθούν την κατάλληλη απόσβεση, αλλά θα φθαρθούν και πιο γρήγορα.

Αστικά παπούτσια – στοιχημάτισε στην καλή απόσβεση

Τα αστικά παπούτσια για τρέξιμο είναι, με λίγα λόγια, παπούτσια προπόνησης, προορισμένα για κίνηση σε σκληρές επιφάνειες. Πολλά μοντέλα ανήκουν και στις δύο κατηγορίες, ωστόσο τα αστικά παπούτσια ξεχωρίζουν για της υψηλή τους απόσβεση. Αυτή επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το βάρος του δρομέα – όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο μεγαλύτερη απόσβεση απαιτείται για να εκπληρώνουν το ρόλο τους τα παπούτσια.

Εάν στην περιγραφή ενός συγκεκριμένου μοντέλου δεν θα βρεις πληροφορίες σχετικά με το μέγιστο βάρος του χρήστη, αναζήτησε παπούτσια των οποίων το βασικό χαρακτηριστικό είναι η καλή απόσβεση. Μια πολύτιμη οδηγία μπορεί να είναι το drop, δηλαδή η πτώση της σόλας μεταξύ της φτέρνας και των δαχτύλων – στα παπούτσια τρεξίματος είναι τοποθετημένη πιο ψηλά. Συνήθως τα παπούτσια με ένα πιο ψηλό drop, που έχει περίπου 10-12 mm, έχουν καλύτερη απόσβεση.

3098

Τα πορτοκαλί γυναικεία παπούτσια προπόνησης θα τα βρεις στο epapoutsia.gr.

Παπούτσια trail – ιδανικά για τα δασώδη μονοπάτια

Εάν έχεις βαρεθεί τις προπονήσεις μέσα στην αστική ζούγκλα ή απλώς θέλεις να απολαύσεις την άσκηση ανάμεσα στη φύση, τότε θα χρειαστείς παπούτσια για trail running, δηλαδή παπούτσια προορισμένα για τρέξιμο σε υπαίθριο χώρο. Στη δική τους περίπτωση, πιο σημαντική από την απόσβεση είναι μια γερή τρακτερωτή σόλα, η οποία παρέχει την κατάλληλη πρόσφυση στα δασώδη ή τα ορεινά μονοπάτια, διευκολύνει την κίνηση σε ανώμαλες επιφάνειες και εμποδίζει την ολίσθηση. Τα καλά παπούτσια trail έχουν επίσης ενισχυμένο άνω μέρος, οπότε αν σχεδιάζεις να κάνεις τακτική προπόνηση σε υπαίθριο χώρο, αυτό το μοντέλο σίγουρα θα είναι μια επιτυχημένη επένδυση.

Αν και οι σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα παπούτσια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την προπόνηση, μπορούν όμως να την κάνουν πιο ευχάριστη, ικανοποιητική και πάνω από όλα ασφαλέστερη. Δες, τι παπούτσια για τρέξιμο έχουμε προετοιμάσει για σένα στο epapoutsia.gr και βρες το μοντέλο που θα ικανοποιήσει καλύτερα την αθλητική σου όρεξη.

Το αρχικό κείμενο του άρθρου έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τις ανάγκες του blog epapoutsia.gr.
Συνιστούμε
Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και... Λάβε 10 ευρώ για την πρώτη σου αγορά!
Ελέγξτε στο κατάστημα
παπούτσια ανδρικά, geox, ανδρικα παπουτσια προσφορες, ανδρικα παπουτσια, γοβες, dr martens, τσαντες, παιδικα παπουτσια