ΑΝΟΙΞΗ/ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024! Ανακάλυψε τις πιο hot τάσεις της σεζόν! ΔΕΣ >


Η μόδα της δεκαετίας του ’90 έχει επιστρέψει! Δες τι είναι ξανά τρέντι

Με τι συσχετίζεις τη μόδα της δεκαετίας του ’90; Ίσως η πρώτη σου σκέψη ήταν…με κιτς; Σίγουρα όχι χωρίς λόγο – το στυλ της δεκαετίας του ’90 είναι ένα εκρηκτικό μείγμα αντιθέσεων χρωμάτων και σχεδίων. Γιατί τα αμφιλεγόμενα the nineties πέτυχαν μια θριαμβευτική επιστροφή στις πασαρέλες και στους δρόμους; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι είναι ένα ορυχείο ιδεών για τη δημιουργία συνόλων. Θα πας μαζί μου σε ένα συναισθηματικό ταξίδι μέσα στο χρόνο, για να τα ανακαλύψουμε ξανά;

Οι νοσταλγικές επανενεργοποιήσεις των τάσεων από χρόνια πριν, συμβαίνει αρκετά συχνά στη μόδα. Ωστόσο, μια τέτοια θεαματική επιστροφή, ελαφρώς περίεργου και εξαιρετικού στυλ της δεκαετίας του ’90, μπορεί να εξακολουθεί να εκπλήσσει λίγο.

SS 24

Αναμφισβήτητα, υπάρχει ένα στερεότυπο κλισέ, μέσω του οποίου εξετάζουμε τη δεκαετία του ’90, αλλά ο καθένας μας αντιλαμβάνεται αυτήν την εποχή με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.

Αν ήθελα να θυμηθώ τα χαρακτηριστικά στοιχεία της γκαρνταρόμπας, σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμουν θα ήταν το τζιν, ιδιαίτερα το μπουφάν, η τάση logomania και το μπουφάν ortalion. Θυμάμαι επίσης μπλουζάκια, καπέλα και μπλούζες με το λογότυπο του NBA. Εγώ η ίδια φορούσα περήφανα ένα T-shirt με “ταύρο” και ένα μεγάλο αριθμό 23, αν και γνώριζα τον Michael Jordan μόνο από το Space Match.

Στην πραγματικότητα, μόνο τώρα, παρατηρώντας τη μεγάλη επιστροφή της μόδας της δεκαετίας του ’90, συνειδητοποίησα πόσα είχαν και έχουν να μας προσφέρουν τα the nineties . Επίτρεψε μου να μοιραστώ μαζί σου αυτά τα “μαργαριτάρια”.

Αναρωτιέσαι πώς να ντυθείς στο στυλ της δεκαετίας του ’90; Η απλούστερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: με τζιν από πάνω μέχρι κάτω! Σαλοπέτες, παντελόνια mom fit, high-waist, φούστες, μπουφάν, πουκάμισα, σορτς, τοπ, καπέλα μπέιζμπολ, ακόμη και τα τζιν παπούτσια – το denim έχει κατακτήσει τα ράφια των καταστημάτων και ντουλαπιών σχεδόν σε κάθε μορφή. Φυσικά, ποτέ δεν βγήκε από τη μόδα, αλλά η βασιλεία του πέφτει μόλις στη δεκαετία του ’90. Η μόδα εκείνης της εποχής επιστρέφει περισσότερα με την τάση στα τζιν.

Θυμάσαι τη δημοφιλή αμερικάνικη σειρά Beverly Hills 90210; Αξίζει να επιστρέψεις σε αυτή, αν ψάχνεις για εμπνεύσεις – είναι η μόδα της δεκαετίας του ’90 εν ολίγοις. Φυσικά, οι χαρακτήρες της σειράς επίσης αγαπούσαν το τζιν, ειδικά με τα λευκά adidas και ένα oversize T-shirt που το έβαζαν χαλαρά στο παντελόνι τους. Αλλά όχι μόνο…:

Είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε τις σαλοπέτες, που τις φορούσαν τα ραπ κορίτσια από το συγκρότημα TLC, καθώς και τη Rachel Green (Jennifer Aniston) από την καλτ σειρά Friends. Τα τζιν με τιράντες έχουν επίσης επιστρέψει στη μόδα.

Ακριβώς όπως στη μόδα της δεκαετίας του ’90, τα ενδύματα denim που φαίνονται φθαρμένα είναι τα πιο δημοφιλή. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο στα καταστήματα θα βρεις πολλά ρούχα που οι παραγωγοί τα “γερνούν” σκόπιμα για να επιτύχουν ένα oldschool αποτέλεσμα. Φθαρμένα, τριμμένα και σκισμένα παντελόνια και μπουφάν θυμίζουν μεταχειρισμένα, αν και οι ετικέτες τους δείχνουν αρκετές φορές κοσμικές τιμές. Έτσι, αν τυχαία έχεις στο βάθος της ντουλάπας σου κάποιους παλιούς τζιν θησαυρούς, είναι η τέλεια στιγμή να τους δώσεις μια δεύτερη ζωή!

Ξέρεις ότι…

Στη δεκαετία του ’90, τα φθαρμένα τζιν και μπουφάν ήταν ένα σημάδι εξέγερσης ενάντια στον καταναλωτισμό. Σήμερα, τα “γερνούν” στο εργοστάσιο, έτσι ώστε να φαίνονται vintage αμέσως μετά το ράψιμο.

Τα τζιν μπουφάν, ξεχασμένα για λίγο καιρό, σήμερα πάλι είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακά και δημοφιλή. Υπάρχει μέσα τους μια ιδιαίτερη vintage μαγεία, που την ξανά εκτίμησαν οι σχεδιαστές. Το φαινομενικά κοινότοπο τζιν μπουφάν αποδείχτηκε να αποτελεί μια εξαιρετική βάση για πολλά casual σύνολα.

870

Εικονικό για τη μόδα της δεκαετίας του ’90 τζιν μπουφάν, λευκό T-shirt με μεγάλο λογότυπο, γκρι παντελόνια φόρμας και vintage αθλητικά Reebok Daytona.

Το τζιν μπουφάν είναι ένα από τα αγαπημένα ρούχα του Justin Timberlake, ο οποίος έγινε πρόσωπο της μάρκας Levi’s:

Το τζιν μπουφάν βρέθηκε και στην γκαρνταρόμπα της Fergie. Όπως βλέπεις, φαίνεται υπέροχα με τα κλασικά λευκά παπούτσια reebok:

Ακόμα κι αν η μουσική τους δεν είναι του γούστου σου, σίγουρα δεν χρειάζεται να σου συστήσω το συγκρότημα Spice Girls. Θυμάσαι το μουσικό βίντεο που έχει καταγραφεί για το τραγούδι Wannabe; Αρκετά εύστοχα απεικονίζει την τρελή ατμόσφαιρα αυτής της δεκαετίας:

Πρόσφατα το γκρουπ επανενεργοποιήθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει το ευρύτερο θαυμασμό της δεκαετίας του ’90. Τα κορίτσια επέστρεψαν στη σκηνή, και στη μόδα επέτρεψαν τα παπούτσια με πλατφόρμα και τα φορέματα με τιράντς τύπου spaghetti, που κάποτε χάρη σε αυτές έγιναν δημοφιλή.

Τα αθλητικά με πλατφόρμα είναι πολύ δημοφιλή. Θα προσθέσουν χαρακτήρα στο σύνολο σου και σε σένα θα σου δώσουν μερικά εκατοστά – όπως οι γόβες, αλλά σε μια πολύ πιο άνετη έκδοση.

Αν δεν θέλεις να το παρακάνεις με το ύψος της πλατφόρμας, επειδή φοβάσαι ότι θα φαίνεσαι αφύσικη, επίλεξε ένα μοντέλο με χαμηλότερη σόλα. Θα βρεις πολλά τέτοια παπούτσια ανάμεσα στα αθλητικά Bronx.

…Baby One More Time – νομίζω, ότι ο καθένας μπορεί τουλάχιστον να σιγοτραγουδήσει αυτή την επιτυχία. Ήταν αυτό το τραγούδι, μαζί με το βίντεο κλιπ, που έκανε την Britney Spears πραγματικό αστέρι. Αναμφισβήτητα, η “Princess of Pop” είχε ένα χαρακτηριστικό στυλ όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην ένδυση της. Θυμάσαι αυτό το γλυκό ροζ και το γλυκό κοριτσίστικο look; Θυμήσου επίσης το αγαπημένο της crop top.

Τα crop top, δηλαδή τα κοντά μπλουζάκια που αποκαλύπτουν την κοιλιά, είναι μια εξαιρετικά χοτ τάση. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές – από τοπ με τιράντες μέχρι την μπλούζα φόρμας – και χάρη σε αυτό μπορείς να δημιουργείς πάρα πολλά και διάφορα σύνολα. Τι θα έλεγες για ένα λευκό crop top με ένα μεγάλο λογότυπο σε συνδυασμό με τα λευκά αθλητικά Guess; Το στενό παντελόνι camo μπορείς να το αντικαταστήσεις με το mom jeans, για να ενισχύσουν περαιτέρω το κλίμα των the 90s.

Συμβουλή στυλίστριας

Στα καταστήματα θα βρεις πολλά μπλουζάκια τύπου crop top. Μπορείς επίσης να τα κάνεις μόνη σου, ανακατασκευάζοντας τα παλιά ρούχα. Αν είναι και λίγο φθαρμένα – τόσο πιο μοντέρνα θα είναι! Μια τέτοια ανακύκλωση θα κάνει την ντουλάπα σου μοναδική και ταυτόχρονα θα εξοικονομήσεις χρήματα.

Οι σταρ της νέας γενιάς, όπως το μοντέλο και η ηθοποιός Cara Delevingne συχνά επιλέγουν τα crop top.

Τι θα ήταν η δεκαετία του ’90 χωρίς τις φόρμες και τα μπουφάν ortalion; Αυτά είναι ένα από τα σύμβολα εκείνης της εποχής που επέστρεψαν στη μόδα. Μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν από πολλούς ως ουσία του κιτς, αλλά σήμερα εμφανίζονται στις παγκόσμιες πασαρέλες, σύμφωνα με την τάση athleisure.

871

Ντύσιμο σε στυλ της δεκαετίας του ’90 με τη φόρμα ως κύριο πρόσωπο.

Η αθλητική φόρμα δεν χρειάζεται να είναι μονόχρωμη, και το πάνω και το κάτω μέρος μπορεί να έχει διαφορετικά μήκη. Για παράδειγμα, μπορείς να φορέσεις κοντά σορτς adidas, με τις περίφημες τρεις λωρίδες, και από πάνω ένα μπλε μπουφάν με κίτρινα και λευκά ένθετα. Τις ζεστές μέρες, αντί για τα πάνινα παπούτσια, οι αθλητικές παντόφλες σαν από τη δεκαετία του ’90 θα είναι υπέροχες:

Αν σου αρέσει το στυλ athleisure, εμπνεύσου από το σύνολο της δεκαετίας του ’90, που το φοράει το μοντέλο στην παρακάτω φωτογραφία. Ο συνδυασμός της μπλούζας, που μοιάζει με το μπουφάν ortalion, με την αέρινη φούστα και το καπέλο beanie, το οποίο δίνει στο σύνολο μια streetwear νότα, φαίνεται τέλεια.

Το μοντέλο Gigi Hadid φαίνεται επίσης εκπληκτικά στο vintage sport outfit. Δώσε προσοχή στο πώς φοράει τις ψηλές κάλτσες – αυτό είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό του στυλ της δεκαετίας του ’90.

Η δεκαετία του ’90 ήταν επίσης μια έκρηξη χρωμάτων, μεταξύ των οποίων το ζωηρό κίτρινο, πράσινο, ροζ και μοβ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η τάση εξακολουθεί να ισχύει. Τα παπούτσια neon, οι μπλούζες, τα κολάν, τα τσαντάκια μέσης, τα καπέλα και άλλα αξεσουάρ θα σου επιτρέψουν να ξεχωρίζεις και να λάμπεις.

872

Θα τολμήσεις να ενσωματώσεις στα σύνολα σου τα ζωηρά χρώματα; Αν η απάντηση σου είναι ναι, δες τα neon παπούτσια και αξεσουάρ στο epapoutsia.gr.

Το τέλος του περασμένου αιώνα είχε επίσης μια σκοτεινότερη πλευρά. Κάποιοι νέοι, αντί για Britney, Backstreet Boys ή Spice Girls, άκουγαν τη νευρωτική Νιρβάνα και φορούσαν τα grunge σύνολα. Η δεκαετία του ’90 είναι επίσης η εποχή της Nirvana και του αξέχαστου Kurt Cobain.

Μια καρό φανέλα, ένα τεντωμένο πουλόβερ, πολύ μεγάλα, φθαρμένα τζιν και παλιά μαύρα sneakers Converse One Star. Όλα, σαν να τα είχε πάρει από τα μεγαλύτερα αδέρφια του, και που τα φορούσε τσαπατσούλικα, εκδήλωναν τη ζοφερή στάση του μουσικού απέναντι στην πραγματικότητα.

Μετά από χρόνια, το στυλ grunge συνεχίζει να εμπνέει. Παρ’ όλο που συνήθως απομακρυνόμαστε από το καταθλιπτικό look, τα καρό πουκάμισα, ειδικά τα κόκκινο – μαύρα, εξακολουθούν να φοριούνται συχνά. Τα ροκ παπούτσια σε στυλ martens είναι επίσης μοντέρνα.

Στο τέλος δεν μπορώ να μην αναφέρω τα αθλητικά. Αν και αυτό είναι πραγματικά ένα θέμα για πολλά ξεχωριστά άρθρα, όπως αυτό για το θρυλικό μοντέλο Nike Air Max 90, επέτρεψε μου τουλάχιστον να το αναφέρω.

Οι sneakerheads τρελάθηκαν για τα μοντέλα που έκαναν πρεμιέρα στη δεκαετία του ’90, καθώς και για τα εμπνευσμένα από αυτά, τα σύγχρονα kiks, όπως το adidas Falcon. Τα chunky αθλητικά (βαριά υποδήματα σε σπορ στυλ), τα οποία μοιάζουν συχνά με τα Ugly Shoes, έγιναν ξανά μοντέρνα!

Η επιστροφή της δεκαετίας του ’90 επέτρεψε σε μερικές μάρκες, όπως η Fila, που δημιούργησε τη νέα εικόνα της σε αυτή την τάση, να αναγεννηθούν. Αναμφίβολα αυτό ήταν ένα τζακ ποτ, όπως αποδεικνύεται από τη συγκλονιστική δημοτικότητα της συλλογής Fila Disruptor.

Όπως βλέπεις, η μόδα της δεκαετίας του ’90 έχει να προσφέρει πάρα πολλά. Ένας διορατικός παρατηρητής του στυλ του δρόμου, για τον οποίο μπορείς να διαβάσεις στο άρθρο 7 τάσεις του στυλ του δρόμου, που θα σε ενδιαφέρουν, θα δει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες από εκείνη την εποχή, όπως τα chokers ή τσαντάκια μέσης. Εάν θέλεις να ανακαλύψεις άλλες ομοιότητες, βρες το άλμπουμ με τις παλιές φωτογραφίες σου. Θα εκπλαγείς πόσα ρούχα από την γκαρνταρόμπα σου από εκείνη την εποχή είναι μοντέρνα και σήμερα, ίσως και ακόμα περισσότερο από τότε…

Το αρχικό κείμενο του άρθρου έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τις ανάγκες του blog epapoutsia.gr.
Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και... Λάβε 10 ευρώ για την πρώτη σου αγορά!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους. περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close