ΑΝΟΙΞΗ/ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024! Ανακάλυψε τις πιο hot τάσεις της σεζόν! ΔΕΣ >


Παπούτσια για τρέξιμο στην άσφαλτο, για trail running και αγωνιστικά παπούτσια: κορυφαία μοντέλα από γνωστές μάρκες

Δεν είναι δύσκολο να ερωτευτείς με το τρέξιμο. Ωστόσο, μια πιο δύσκολη πρόσκληση μπορεί να είναι η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού, και πιο συγκεκριμένα – των παπουτσιών για τρέξιμο, τα οποία θα μπορείς να τα φοράς σε διάφορες συνθήκες. Ποια παπούτσια τρεξίματος αξίζει λοιπόν να έχεις για να κάνεις την προπόνησή σου όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμη και ικανοποιητική;

Μάθε για τους πιο δημοφιλείς τύπους παπουτσιών τρεξίματος και για ποιες δραστηριότητες προορίζονται.

SS 24

Τα παπούτσια για τρέξιμο στην πόλη είναι τα παπούτσια προπόνησης σχεδιασμένα για σκληρές επιφάνειες. Πολλά μοντέλα ανήκουν και στις δύο κατηγορίες, αλλά τα παπούτσια για τρέξιμο στην άσφαλτο χαρακτηρίζονται από υψηλή αντικραδασμική προστασία. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του δρομέα, τόσο περισσότερη αντικραδασμική προστασία απαιτείται για να εκπληρώσουν τα παπούτσια το ρόλο τους.

αστικοί δρομείς που τρέχουν στο πεζοδρόμιο με παπούτσια adidas, asics, mizuno

Εάν στην περιγραφή ενός συγκεκριμένου μοντέλου δεν βρεις πληροφορίες σχετικά με το μέγιστο βάρος του χρήστη, αναζήτησε παπούτσια των οποίων το βασικό χαρακτηριστικό είναι η καλή αντικραδασμική προστασία. Πολύτιμη συμβουλή μπορεί να είναι το drop, δηλαδή η πτώση της σόλας ανάμεσα στη φτέρνα και τα δάχτυλα – στα παπούτσια για τρέξιμο βρίσκεται πιο ψηλά. Συνήθως, ένα πιο ψηλό drop περίπου 10-12 mm ισοδυναμεί με καλύτερη απορρόφηση κραδασμών.


Συμβουλές προπονητή τρεξίματος

Χούμπερτ Ντουκλανόφσκι – προπονητής στίβου
Χούμπερτ Ντουκλανόφσκι – προπονητής στίβου

Όταν επιλέγεις τον αστικό χώρο στον οποίο θα ζήσεις, οι λεπτομέρειες είναι οι πιο σημαντικές – και έτσι ακριβώς πρέπει να επιλέξεις τα παπούτσια για τρέξιμο με τα οποία θα πας να κατακτήσεις τον εν λόγω χώρο. Οι λεπτομέρειες είναι το κλειδί!

Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύουμε τα πόδια μας χρησιμοποιώντας τα παπούτσια εναλλάξιμα. Δύο ή ακόμη και τρία ζευγάρια παπούτσια με διαφορετική αντικραδασμική προστασία είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι οι αρθρώσεις του αστραγάλου μας, το μυοσκελετικό μας σύστημα θα ενισχυθούν μεταξύ τους. Έχοντας πολλά ζευγάρια, κερδίζουμε ένα πλεονέκτημα δίνοντας στο σώμα μας μια δεύτερη ανάσα. Αυτό το είδος της διαδικασίας θα μας επιτρέψει να παραμείνουμε υγιέστεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα υποδήματα θα μπορέσουν να ανακάμψουν με αυτόν τον τρόπο. Ναι, ναι – και τα παπούτσια χρειάζονται μια μικρή ανάσα.

Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε στη συλλογή παπούτσια που μας αρέσουν, ώστε να μπορούμε να τα φοράμε με ευχαρίστηση, με επαρκή αντικραδασμική προστασία, γιατί αυτό είναι θεμελιώδες, και εξαιρετικά γρήγορα, γιατί ο στόχος του καθενός μας είναι να καλύψει την αγαπημένη διαδρομή της αγαπημένης του πόλης με έναν όμορφο, δυνατό, ευέλικτο ρυθμό που σπάει ρεκόρ.

Αξίζει πάντα να προσπαθείς για την τελειότητα, γι’ αυτό αναζήτησε παπούτσια τρεξίματος ως βασικό στοιχείο της προπόνησης σου από τους ειδικούς στο epapoutsia.gr.

Μην ξεχάσεις και τις ασκήσεις για τα πόδια. Ποιες συνιστώ;

– Με λάστιχα γυμναστικής: 2-3 ασκήσεις, 6-8 επαναλήψεις, 2-4 σειρές, 1 x την εβδομάδα.

– Μασάζ σε μια μπάλα π.χ. του τένις/γκολφ πριν και μετά από κάθε προπόνηση για την τόνωση του νευρικού συστήματος.

– Σύντομοι ρυθμοί στο γρασίδι ξυπόλητος/η – ξεκίνησε περπατώντας σε διαφορετικούς ρυθμούς π.χ. 50 m αργά, 50 m γρήγορα x 4.

Πότε να κάνεις αυτές τις ασκήσεις; Μετά το κομμάτι του τρεξίματος. Μία φορά την εβδομάδα για αρχή είναι αρκετή. Σου εγγυώμαι ότι η αίσθηση των μυών θα επιστρέψει αμέσως.

Τα παπούτσια είναι μια σημαντική προσθήκη, αλλά δεν παύει να είναι μια προσθήκη. Να θυμάσαι: ένα δυνατό πόδι είναι το στήριγμα για το τρέξιμο και το παπούτσι είναι το τέλειο συμπλήρωμα – ο τελευταίος κρίκος.

Άσε την επιτυχία να σε οδηγήσει!

adidas

Επιλέγοντας αθλητικά παπούτσια της adidas για τρέξιμο στην άσφαλτο, μπορείς να είσαι σίγουρος/η ότι η προπόνησή σου θα είναι αποδοτική και, πάνω απ’ όλα, ασφαλής. Τα παπούτσια ADIDAS ADIZERO SL RUNNING SHOES, τα οποία διαθέτουν σύγχρονα συστήματα αντικραδασμικής προστασίας Lightstrike και Lightstrike Pro, θα διευκολύνουν τους δρομείς να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους σε μεγάλες αποστάσεις και να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους σε κάθε βήμα. Ενθουσιάζοντας τους δρομείς σε όλο τον κόσμο, η σειρά adidas Adizero διαθέτει βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν ισορροπία μεταξύ σταθερότητας, ανθεκτικότητας και αντικραδασμικής προστασίας.

adidas παπούτσια για τρέξιμο

Asics

Τα παπούτσια Asics Dynablast 3 από τη συλλογή Asics Performance είναι σχεδιασμένα για τρέξιμο σε σκληρά μονοπάτια. Παρέχουν εξαιρετική άνεση για τις αρθρώσεις του αστραγάλου και των γονάτων κατά την προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους ή σε αθλητική αίθουσα. Κατασκευασμένα από μαλακό πλεκτό ύφασμα, βελτιώνουν την εφαρμογή, την άνεση και επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει. Ο αφρός FlyteFoam Blast που διακρίνει αυτό το μοντέλο εγγυάται υψηλή αντικραδασμική προστασία και δυναμική αναπήδηση κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

asics παπούτσια τρε

Mizuno

Το παπούτσι Wave Skyrise 3, από την ιαπωνική μάρκα Mizuno, χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική απαλότητα ενισχυμένη στην περιοχή του μεγάλου δάχτυλου. Κατασκευασμένο από πλέγμα AirMesh, το πάνω μέρος μοιάζει με συνθετικό πλεκτό ύφασμα, χαρίζοντας άνεση κατά το τρέξιμο σε ασφάλτινες επιφάνειες, ενώ η παχιά σόλα από αφρό Mizuno Enerzy είναι υπεύθυνη για την πολύ υψηλή αντικραδασμική προστασία. Επιπλέον, η εξωτερική σόλα διαθέτει καουτσούκ X10, το οποίο βρίσκεται μόνο σε στρατηγικά σημεία στη φτέρνα, αυξάνοντας σημαντικά την ευελιξία του.

mizuno παπούτσια για

Αν έχεις κουραστεί να προπονείσαι στην αστική ζούγκλα ή απλά θέλεις να απολαμβάνεις τη δραστηριότητα στην ύπαιθρο, θα χρειαστείς τα παπούτσια trail running, που έχουν σχεδιαστεί για outdoor προπόνηση. Σε αυτά τα παπούτσια πιο σημαντική από την αντικραδασμική προστασία είναι μια στιβαρή εξωτερική σόλα. Παρέχει την κατάλληλη πρόσφυση σε δασικά και ορεινά μονοπάτια, διευκολύνει την κίνηση σε ανώμαλες επιφάνειες και αποτρέπει την ολίσθηση. Τα καλά παπούτσια για trail running διαθέτουν επίσης ενισχυμένο πάνω μέρος, οπότε αν σκοπεύεις να προπονείσαι τακτικά στην ύπαιθρο, αυτό το μοντέλο θα είναι μια καλή επένδυση.

buty do biegania w terenie

adidas

Το παπούτσι Terrex Agravic Flow 2.0 για trail running από την κορυφαία μάρκα adidas, έχει σχεδιαστεί ειδικά για ορεινά μονοπάτια. Δοκιμασμένο από ειδικούς στο τρέξιμο σε ανώμαλους δρόμους, διαθέτει στιβαρή προστασία και ελαφριά απορρόφηση κραδασμών. Το μοντέλο αυτό έχει Mesh επάνω μέρος ανθεκτικό στην τριβή και ειδική αδιάβροχη επένδυση GORE-TEX που αναπνέει. Ενώ η εξωτερική σόλα από καουτσούκ Continental™ παρέχει εξαιρετική πρόσφυση σε κάθε συνθήκη.

Προετοιμάζεσαι για τρέξιμο σε εξαιρετικά λασπωμένες επιφάνειες; Τα παπούτσια για τρέξιμο adidas Terrex Agravic Flow 2.0 Gtx GORE-TEX αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες με τη μεμβράνη GORE-TEX που αναπνέει και απομακρύνει την υγρασία. Για την ασφάλειά σου θα φροντίσει επίσης το σύστημα αντικραδασμικής προστασίας Lightstrike που θα σου δώσει ανάλαφρη αίσθηση, εξασφαλίζωντας ταχύτητα και ευκινησία σε ανώμαλα εδάφη.

Salomon

Τα παπούτσια trail running της Salomon θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες ακόμη και των πιο έμπειρων δρομέων. Κατασκευασμένα για τρέξιμο σε μονοπάτια, τα Speedcross 6 είναι ελαφριά, παρέχουν εξαιρετική επαφή με το έδαφος και απομακρύνουν τη λάσπη πιο γρήγορα. Το επάνω μέρος είναι κατασκευασμένο από ένα σφιχτό πλέγμα, εμποδίζοντας τυχόν πέτρες ή χώμα να μπουν ανάμεσα στο πόδι και την εσωτερική σόλα.

Αν σκοπεύεις να τρέξεις σε υγρές και ανώμαλες επιφάνειες, δες επίσης το μοντέλο Supercross 4 Gtx W GORE-TEX, το οποίο θα κρατήσει τα πόδια σου στεγνά τόσο από μέσα όσο και από έξω χάρη σε μια εξειδικευμένη μεμβράνη.

New Balance

Έχοντας κατά νου τους λάτρεις του trail running, η New Balance δημιούργησε το μοντέλο Fresh Foam Hierro v7, το οποίο δεν θα σε απογοητεύσει ακόμα και στις πιο απαιτητικές επιφάνειες. Έχει εκτιμηθεί από πολλούς δρομείς χάρη στο νέο εξαιρετικά ελαφρύ βάρος του, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την ταχύτητα και την άνεση του τρεξίματος. Το παπούτσι για τρέξιμο New Balance Hierro v7 συνδυάζει εξαιρετική αντικραδασμική προστασία και απίστευτη πρόσφυση, την οποία εγγυάται η σόλα Vibram Megagrip.

Asics

Τα παπούτσια της Asics, και συγκεκριμένα το μοντέλο Gel Sonoma 7, παρέχουν εξαιρετική πρόσφυση χάρη στην ειδική εξωτερική σόλα τους για trail running. Επιπλέον, χάρη στην ενδιάμεση σόλα, η οποία είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου με τεχνολογία AMPLIFOAM™, αυτό το παπούτσι εγγυάται εξαιρετική άνεση κατά το τρέξιμο σε ανώμαλες επιφάνειες. Ενώ στο πίσω μέρος αυτού του μοντέλου, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία GEL™ για πιο μαλακό πάτημα του ποδιού στο έδαφος. 

Τα παπούτσια προπόνησης είναι ένα κλασικό, και ταυτόχρονα το πιο καθολικό μοντέλο παπουτσιών για τρέξιμο, κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους δρομείς. Είναι ιδανικά για καθημερινό, όχι πολύ γρήγορο τρέξιμο, για σχετικά μεγαλύτερες αποστάσεις. Είναι κατάλληλα για τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας βέλτιστη άνεση και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

buty do biegania

Τα παπούτσια προπόνησης έχουν αρκετά ογκώδη κατασκευή, παχύτερη σόλα και διαθέτουν συστήματα ενίσχυσης και σταθεροποίησης. Χάρη σε αυτό, τα παπούτσια απορροφούν τους κραδασμούς και απαλύνουν τις κρούσεις με το έδαφος, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση των αρθρώσεων. Ωστόσο, ο βαθμός απορρόφησης πρέπει να προσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο του ποδιού σου. Μάθε αν έχεις υπτιασμό, πρηνισμό ή ουδέτερο πόδι από τα άρθρα μας σχετικά με την επιλογή γυναικείων και ανδρικών παπουτσιών για τρέξιμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Όταν αγοράζεις παπούτσια τρεξίματος, επίλεξε ένα μοντέλο που σου δίνει 0,5-1 εκατοστό χαλαρότητα. Τα πόδια πρήζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, οπότε τα ελαφρώς μεγαλύτερα παπούτσια θα αποτρέψουν τη δημιουργία φουσκάλων και εκδορών.

Τα αγωνιστικά παπούτσια είναι το αντίθετο από τα παπούτσια προπόνησης. Μακροπρόθεσμα, δεν είναι κατάλληλα για καθημερινό μεγάλο τζόκινγκ, αλλά είναι απαραίτητα για δυναμική προπόνηση ή αγώνες. Αυτά τα μοντέλα είναι ελαφρύτερα, πιο μαλακά και έχουν καλύτερη εφαρμογή, ενώ τα συστήματα απορρόφησης και ενίσχυσης περιορίζονται στο ελάχιστο.

lekkie buty do biegania

Το αγωνιστικό παπούτσι παρέχει καλύτερη δυναμική τρεξίματος, οπότε θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από έμπειρους αθλητές που θέλουν να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για καθημερινή προπόνηση, καθώς όχι μόνο δεν σου παράσχουν την κατάλληλη αντικραδασμική προστασία, αλλά και θα φθείρονται πιο γρήγορα.

Αν και οι σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα παπούτσια για τρέξιμο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την προπόνηση, μπορούν να την κάνουν πιο ευχάριστη, πιο ικανοποιητική και, πάνω απ’ όλα, πιο ασφαλή. Δες τι παπούτσια για τρέξιμο προσφέρει το ηλεκτρονικό κατάστημα epapoutsia.gr και βρες το ιδανικό μοντέλο για σένα. Καλή προπόνηση!

Το αρχικό κείμενο του άρθρου έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τις ανάγκες του blog epapoutsia.gr από τη: Natalia Mitsopoulos
Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και... Λάβε 10 ευρώ για την πρώτη σου αγορά!
Ελέγξτε στο κατάστημα
all star, παιδικα παπουτσια, dr martens, converse all star, oxford shoes, converse, nike, backpack γυναικεια, veja, stan smith γυναικεία, skechers γυναικεια, tommy hilfiger τσαντεσ, pinko τσαντες, crocs γυναικεια, tamaris, ανδρικα αθλητικα παπουτσια, clarks, nike air force, ugg, παπουτσια ανδρικα αθλητικα, air force γυναικεια, αθλητικά παπούτσια ανδρικά, birkenstock, μοκασινια γυναικεια, asics, τσαντεσ πλατησ, ρολογια ανδρικα, rains backpack, ορειβατικα παπουτσια γυναικεια, hispanitas

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους. περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close