5 στοιχεία της ανδρικής ντουλάπας, που έχουν περάσει στη γυναικεία μόδα

4 λεπτά

Η γυναικεία μόδα οφείλει πολλά στους άνδρες. Δεν εννοώ μόνο τους διάσημους άνδρες σχεδιαστές, αλλά και τα ρούχα που κάποτε ήταν προορισμένα αποκλειστικά για τους άνδρες. Τώρα μπορούν να τα φορούν και οι γυναίκες. Δες ποια παπούτσια και ρούχα δημιουργήθηκαν για τους άνδρες και σήμερα συχνά αποτελούν τη βάση των γυναικείων συνόλων.

Τα ανδρικά ενδύματα δεν είναι μόνο για τα αγοροκόριτσα! Μάθε την ιστορία των δημοφιλών στοιχείων της γκαρνταρόμπας, που έχουν τις ρίζες τους στις ανδρικές ντουλάπες.

1. Παπούτσια με τακούνι

Ναι, καλά το διάβασες – τα παπούτσια με τακούνι δημιουργήθηκαν για τους άνδρες! Η ιστορία τους φτάνει τις αρχές του 16ου αιώνα. Αρχικά, ο σκοπός τους δεν ήταν να τονίζουν τις γάμπες και να προσθέτουν μερικά εκατοστά στο ύψος, αλλά είχαν έναν πρακτικό ρόλο – να κρατούν καλά τα πόδια μέσα στους αναβολείς κατά τη διάρκεια της ιππασίας. Με την πάροδο του χρόνο, άρχισαν να καθορίζουν την κοινωνική θέση – μόνο οι εκπρόσωποι των ανώτερων τάξεων μπόρεσαν να τα έχουν. Με αυτόν τον τρόπο έγιναν το σήμα κατατεθέν των πλουσίων ανδρών.

Η Αικατερίνη των Μεδίκων θεωρείται η πρώτη γυναίκα που έβαλε τα παπούτσια με τακούνι. Τα φόρεσε το 1533 για το γάμο της με τον Δούκα της Ορλεάνης, τον Ερρίκο Β΄ της Γαλλίας. Για τα επόμενα 200 χρόνια, αυτά τα υποδήματα θεωρήθηκαν ως το χαρακτηριστικό της μπουρζουαζίας – μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση, όταν τα παπούτσια με επίπεδη σόλα έγιναν μοντέρνα για να τονίσουν την ισότητα όλων των πολιτών. Ήταν τότε που οι άνδρες σταμάτησαν να φορούν τα τακούνια. 100 χρόνια αργότερα έγιναν αποκλειστικά στοιχείο της γυναικείας ντουλάπας.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez eobuwie.pl (@eobuwie)

2. Παντελόνι

Το παντελόνι είναι ίσως το πιο βασικό στοιχείο της ανδρικής ντουλάπας. Τα πρώτα μοντέλα ήταν γνωστά στην αρχή της εποχής μας και τα φορούσαν οι εκπρόσωποι των νομαδικών λαών μέχρι την ίδρυση της αρχαίας Ρώμης. Εκείνη την εποχή, τα παντελόνια, που εγκαταλείφθηκαν υπέρ των χαλαρών τουνίκ, θεωρούνταν βάρβαρη ενδυμασία. Ένας σαφής διαχωρισμός στη γυναικεία και την ανδρική ενδυμασία έλαβε χώρα στο Μεσαίωνα και τα πρώτα παντελόνια για τους άνδρες ήταν περισσότερο σαν καλσόν και φοριόνταν κάτω από την ιππική πανοπλία. Με την πάροδο του χρόνου, το παντελόνι εξελίχθηκε και έγινε ένα πλήρες νόμιμο στοιχείο της γκαρνταρόμπας, και όχι μόνο εσώρουχο.

Για πολλούς αιώνες, μια γυναίκα που φορούσε παντελόνι αποτελούσε τόσο ασυνήθιστη εικόνα, που προκαλούσε και αγανάκτηση. Για παράδειγμα, ο κόσμος αμφισβητούσε τη θηλυκότητα της Ιωάννας της Λωρραίνης, η οποία έκανε ιππασία, ήξερε να πολεμάει με το σπαθί και φορούσε και παντελόνι. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους, για τους οποίους κάηκε στην πυρά.

Τα μέσα του 19ου αιώνα και τα ισχυρά κινήματα χειραφέτησης οδήγησαν στη δημιουργία απαιτήσεων για την άρση των περιορισμών στα γυναικεία ρούχα. Η Amelia Bloomer ήταν η πρόδρομος τους, η οποία δημοσίευε τα αναφερόμενα συνθήματα στο μηνιαίο περιοδικό της «The Lily». Από το επίθετό της δημιουργήθηκε όρος «bloomers», δηλαδή το φουσκωτό παντελόνι, που το φορούσε τόσο συχνά.

Η Elizabeth Smith Miller θεωρείται η σχεδιάστρια του πρώτου γυναικείου παντελονιού, το οποίο είδε το φως της ημέρας το 1850. Τον 20ο αιώνα, η σχεδιάστρια Coco Chanel, η ηθοποιός Katharine Hepburn και Marlene Dietrich διαδραμάτισαν τεράστιο ρόλο στη διάδοση αυτού του στοιχείου ένδυσης. Σήμερα, η εικόνα μιας γυναίκας με παντελόνι δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο – οι κυρίες το φορούν τόσο συχνά όσο και τα φορέματα, και αυτό που είναι το σημαντικότερο – έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια τέτοια επιλογή.

Ξέρεις ότι…;

Η απαγόρευση της φορεσιάς του παντελονιού από τις γυναίκες στο Παρίσι ανακλήθηκε επίσημα το… 2013.

3. Oxfords

Ενσωμάτωση ενός από τα πιο κομψά ανδρικά παπούτσια στη γυναικεία ενδυμασία; Φυσικά! Τα oxfords μπήκαν στη γυναικεία μόδα για τα καλά. Ωστόσο, αρχικά ήταν υποδήματα προορισμένα μόνο για τους άνδρες, και οι ρίζες τους φτάνουν μέχρι τον 19ο αιώνα. Τότε οι φοιτητές από το πανεπιστήμιο Oxfords άρχισαν να φοράνε πιο κοντά και κομψά παπούτσια. Νωρίτερα, αυτά τα παπούτσια έφταναν πάνω από τον αστράγαλο και κούμπωναν με πόρπες. Στη σημερινή έκδοση είναι κοντά υποδήματα και συνήθως με κορδόνια. Στις γυναικείες ντουλάπες εμφανίστηκαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι γυναίκες ανέλαβαν όχι μόνο τις δουλειές, αλλά και την γκαρνταρόμπα των ανδρών τους που πολεμούσαν στο μέτωπο.

Τα oxfords στη γυναικεία έκδοση μπορείς να τα φοράς όχι μόνο με τις κομψές εμφανίσεις – π.χ. με το κοστούμι. Φαίνονται εξίσου υπέροχα μαζί με ρούχα σε πιο χαλαρό στυλ – με φούστες και τα φορέματα σε πρώτο πλάνο. Εμπνεύσεις με αυτά τα κλειστά παπούτσια, τα οποία αντικαθιστούν τέλεια π.χ. τις μπαλαρίνες και τα lords, θα βρεις σε ένα άλλο άρθρο όπου περιγράφονται οι στυλιστικές εμπνεύσεις με τα oxfords στον κύριο ρόλο.

4. Κοστούμι

Και ενώ μιλάμε για το επίσημο, ανδρικό ντύσιμο, ας δούμε λίγο την ιστορία του κοστουμιού – αφού υπάρχει και σε γυναικεία έκδοση. Μια από τις πιο διάσημες λάτρισσες αυτού του ντυσίματος ήταν η George Sand – Γαλλίδα συγγραφέας της εποχής του Ρομαντισμού. Το ψευδώνυμο της δεν είναι το μόνο ανδρικό στοιχείο για το οποίο ήταν γνωστή. Έκανε ό, τι ήταν απρεπής να κάνουν οι γυναίκες – κάπνιζε πίπα, έβριζε και… φορούσε κοστούμι. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν μια έκφραση χειραφέτησης, αλλά μια προσπάθεια να ενταχθεί στον τότε εξαιρετικά ανδρικό κόσμο της τέχνης και – απλά – να βρει μια άνετη στολή!

Για πολύ καιρό, το γυναικείο κοστούμι ήταν το σήμα κατατεθέν των αντιστασιακών καλλιτεχνών. Στη δεκαετία του ‘30 και του ‘40, η ήδη αναφερθείσα Marlena Dietrich και η Katharine Hepburn το φορούσαν πολύ συχνά. Στη δεκαετία του ‘80, όταν οι γυναίκες άρχισαν να κατέχουν σοβαρές, διευθυντικές θέσεις. Ο επαγγελματισμός τους τονιζόταν πολύ καλά με αυτό το στοιχείο της γκαρνταρόμπας. Σήμερα, δεν είναι μόνο μια επαγγελματική κάρτα μιας επιχειρηματίας, αλλά της κάθε γυναίκας που θέλει να αισθάνεται κομψή και με σικ. Το μαύρο γυναικείο κοστούμι μπορείς να το φορέσεις με πολλούς μοντέρνους τρόπους!

5. Lords

Τα Lords, που ονομάζονται και loafers, είναι παπούτσια που δημιουργήθηκαν με την αίτηση του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, του Γεωργίου ΣΤ΄. Ο μονάρχης ήθελε να αποκτήσει παπούτσια slip on, χωρίς κορδόνια, με ένα μικρό τακούνι, με τα οποία θα μπορούσε να περπατάει τους θαλάμους του. Ο Raymond Lewis, απόγονος των ιδρυτών του μικρού καταστήματος υποδημάτων Wildsmith Shoes, πήρε την πρόκληση να κατασκευάσει τις βασιλικές παντόφλες. Έτσι δημιουργήθηκε το μοντέλο Wildsmith Loafer. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η μόδα υιοθετήθηκε από τους Βρετανούς αριστοκράτες – αλλά μόνο από τους άνδρες. Στη συνέχεια τα lords εμφανίστηκαν στους δρόμους και σε γυναικεία έκδοση.

Το casual και καθολικό σχέδιο των lords έκανε τις γυναίκες να τα αγαπήσουν και αυτές. Αυτά τα παπούτσια αντικαθιστούν τέλεια τις μπαλαρίνες. Περισσότερες πληροφορίες και εμπνεύσεις σχετικά με τα lords και με τι μπορείς να τα συνδυάσεις θα βρεις εδώ.

Ψάχνεις για γυναικεία oxfords, loafers ή μήπως για παπούτσια με τακούνι; Μια ευρεία επιλογή τους θα βρεις στο κατάστημα epapoutsia! Και αν έρθεις στο συμπέρασμα, ότι το στυλ εμπνευσμένο από την ανδρική μόδα δε σου ταιριάζει, έχεις 30 ημέρες για να επωφεληθείς από τη δωρεάν επιστροφή.

Το αρχικό κείμενο του άρθρου έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τις ανάγκες του blog epapoutsia.gr από τη: Natalia Mitsopoulos
Συνιστούμε
Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και... Λάβε 10 ευρώ για την πρώτη σου αγορά!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους. περισσότερες πληροφορίες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους.

Κλείσιμο