MID SEASON DEALS! Top brands έως -30% ΔΕΣ


Τα adidas Superstar έγιναν 50 χρονών! 50 γεγονότα που πρέπει να γνωρίζεις

Το 1970, πραγματοποιήθηκε η αποστολή Apollo 13 στη Σελήνη, η πρώτη εμπορική πτήση καταγράφηκε από το Boeing 747, οι Beatles διαλύθηκαν, το ποντίκι του υπολογιστή κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία η Ημέρα της Γης. Τεράστιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ κατά του πολέμου του Βιετνάμ και στη Γαλλία ιδρύθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά τα γεγονότα, δημιουργήθηκε το πρώτο ζευγάρι παπούτσια adidas Superstar.

Όπως εύκολα μπορούμε να υπολογίσουμε, το Adidas Superstar έχει πρόσφατα φτάσει 50 ετών. Στο blog μας έχουμε ήδη γράψει γι ‘αυτά αρκετές φορές, τόσο για το πόσο μεγάλο σούπερ σταρ είναι, όσο και για μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα γι’ αυτά, αλλά και για την ιστορία αυτών των υπέροχων και κλασικών παπουτσιών.

MSS

Η επιλογή 50 ενδιαφέρον γεγονότων είναι δύσκολη για έναν μόνο λόγο. Τα Superstar έχουν τόσο πλούσια ιστορία, που σε ένα σημείο ήταν δύσκολο να περιοριστούμε σε 50 γεγονότα σχετικά με αυτό το μοντέλο.

1. Το 2020 έχουν περάσει 50 χρόνια από την πρεμιέρα των adidas Superstar.

2. Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτά τα παπούτσια φτιάχτηκαν το 1969 και η επίσημη πρεμιέρα έγινε ένα χρόνο αργότερα, επειδή… δοκιμάζονταν από τους αθλητές.

2742

Η αλλαγή των adidas Superstar μέσα στα χρόνια. φωτογραφία από την adidas

3. Τα adidas Superstar πήραν το ψευδώνυμο – shelltoe.

4. Το ψευδώνυμο των παπουτσιών οφείλεται στο κέλυφος από καουτσούκ που βρίσκεται στις μύτες τους. Τα παπούτσια που σχεδιάστηκαν με αυτόν τον τρόπο προσελκούσαν εξαιρετική προσοχή.

5. Τα γνήσια παπούτσια παράγονταν όχι στη Γερμανία, αλλά στη Γαλλία.

6. Μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο σχεδιαστής των adidas Superstar.

7. Το 1965 κατασκευάστηκε ένα μοντέλο, με βάση το οποίο μοντελοποιήθηκε η σόλα των Superstar, και αυτό λεγόταν Supergip. Αργότερα, ήταν επίσης έμπνευση για τα adidas Campus.

8. Το κέλυφος, δηλαδή η ενίσχυση από καουτσούκ στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού δημιουργήθηκε λόγω της ιδιαιτερότητας του μπάσκετ: ξαφνικές εκκινήσεις, δυναμικές αλλαγές κατεύθυνσης, πολλαπλές αποχωρήσεις και προσγειώσεις στο γήπεδο. Οι αθλητές χρειάζονταν ανθεκτικά παπούτσια και αυτό ήταν εγγυημένο από τα Superstar.

9. Η ομάδα των ράπερ – Run DMC – διέδωσε τα adidas Superstar στη δεκαετία του ’80 του περασμένου αιώνα.

10. Τα μέλη του Run DMC φορούσαν τα Superstar χωρίς κορδόνια ή με χοντρά κορδόνια.

11. Η φορεσιά των παπουτσιών χωρίς κορδόνια αναφερόταν στην κουλτούρα της φυλακής όπου, για προφανείς λόγους, οι άνθρωποι φορούσαν παπούτσια χωρίς κορδόνια.

2743

Run DMC με τα adidas Superstar – η έλλειψη κορδονιών φαίνεται σαφώς. φωτογραφία από την adidas

12. Το τραγούδι αυτού του συγκροτήματος – My adidas – έλεγε για τα adidas Superstar.

13. Πριν από το My adidas όμως, δημιουργήθηκε το track Felon Sneakers, το οποίο καταγράφηκε από τον Gerald Deas – ήταν ένα θετικό ραπ, που επέκρινε το μήνυμα και την προώθηση προϊόντων στη μουσική. Το τραγούδι My adidas ήταν η απάντηση σε αυτό το κομμάτι.

14. Ο Deas στο New York Times επέκρινε τη μόδα, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά στην κουλτούρα της φυλακής δεν είναι το σωστό στυλ για τη νεαρή, αφροαμερικανική νεολαία.

15. Χάρη στα Superstar οι Run DMC ως πρώτοι καλλιτέχνες χιπ χοπ στην ιστορία, υπέγραψαν συμβόλαιο διαφήμισης. Το 1986 αυτό ήταν κάτι σπουδαίο!

16. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, τα μέλη του Run DMC κατά τη διάρκεια του τραγουδιού My adidas, ζήτησαν από τον κοινό να κρατάει τα adidas τους στα χέρια – πράγμα το οποίο οι οπαδοί, που ήταν πάνω από 40 χιλιάδες, το έκαναν πρόθυμα.

2744

adidas Superstar στα χέρια του κοινού κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο Madison Square Garden. φωτογραφία από την adidas

17. Λέγεται, ότι η παραπάνω στιγμή είναι η γέννηση της κουλτούρας των αθλητικών στην κουλτούρα του χιπ χοπ.

18. Πολλοί ειδικοί της κουλτούρας χιπ χοπ υποστηρίζουν, ότι χωρίς τη συνεργασία των adidas Superstar και του Run DMC, δεν θα υπήρχαν Kanye West και η adidas.

19. Το 2002 μετά τη δολοφονία του ενός μέλους του Run DMC (Jam Master Jay), η adidas δημιούργησε μια περιορισμένη συλλογή του μοντέλου Superstar που απέτισε φόρο τιμής στον συγχωρεμένο μουσικό – τα παπούτσια αυτά εμφανίστηκαν το 2016.

20. Εάν οι λεπτομέρειες στο λογότυπο του NBA ήταν ορατές, θα ήταν τα Superstar. Με αυτά τα παπούτσια έπαιζε ο θρυλικός Jerry West – ήταν παίκτης της Los Angeles Lakers, η σιλουέτα του οποίου διακοσμεί το λογότυπο.

21. Τα adidas Superstar δεν ήταν γνήσια παπούτσια – δημιουργήθηκαν ως low-top έκδοση του Pro Model.

22. Οι μπασκετμπολίστες πολύ γρήγορα αγάπησαν τα Superstar. Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα τους έτρεχαν με αυτά μεταξύ άλλων οι παίκτες της Boston Celtics, οι οποίοι το 1969 κέρδισαν τον τίτλο πρωταθλήματος του NBA.

23. Τη δεκαετία του ‘70 κατέκτησαν όλο το NBA. Στα παρκέ εμφανίστηκαν με αυτά πάνω από 75% παίκτες – οι προηγούμενη παίκτες προτιμούσαν τα Converse Chuck Taylor – το μοντέλο All Star έχει επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

24. Όταν η Converse έμαθε, ότι οι παίκτες αρχίζουν να αλλάζουν τα παπούτσια και να εμφανίζονται με τα adidas Superstar, σε μερικούς έχουν προσφερθεί χρήματα για να παραμείνουν με τα Chuck Taylor.

25. Με τα Superstar έπαιζε ο Kareem Abdul-Jabbar, ο κάτοχος του ρεκόρ στον αριθμό κερδισμένων πόντων του NBA – τελείωσε τη σταυροδρόμια του με αστρονομικούς 38 387 πόντους. Από τους ενεργούς παίκτες, ο LeBron James είναι πιο κοντά στον Abdul-Jabbar, του οποίου λείπουν πάνω από 4.500 πόντοι για την πρώτη θέση.

26. Ο Jabbar έπαιζε με αυτά για πρώτη φορά στη σεζόν 1970-1971, όπου κέρδιζε κατά μέσο όρο 31,7 πόντους ανά ματς και για πρώτη φορά πήρε το βραβείο του καλύτερου παίκτη της σεζόν (συνολικά έχει έξι).

27. Η λατρεία του Jabbar για τα Superstar προκάλεσε την adidas να υπογράψει ένα διαφημιστικό συμβόλαιο το 1976 με το σταρ των Lakers και δημιουργήθηκαν παπούτσια με το όνομα adidas Jabbar. Η γλώσσα έδειχνε την εικόνα του παίκτη, για την οποία ο Jabbar λάμβανε 25.000 $ τον χρόνο. Στοιχείο σύνδεσης με τα Superstar; Η ίδια σόλα.

28. Η δημιουργία των Superstar έχει φτιάξει έναν καινούργιο επιχειρηματικό κλάδο για την adidas. Η πώληση μόνο αυτού του μοντέλου αντιπροσωπεύει το 10% όλων των προϊόντων της adidas που πωλήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

29. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των adidas Superstar ήταν η άμεση αιτία των προβλημάτων της Converse. Τα παπούτσια που αποτελούσαν συνώνυμο των υποδημάτων για μπάσκετ, εξαφανίστηκαν από τα παρκέ και από τα πόδια των παικτών, και η εταιρεία άρχισε να αγωνίζεται με τεράστια οικονομικά προβλήματα.

30. Το 2020 δημιουργήθηκε το μοντέλο adidas Originals, που συνδέει τα adidas Superstar και τα adidas Stan Smith. Ονομάστηκε adidas SuperStan – το μπροστινό μέρος είναι από τα Superstar, και το πίσω μέρος από τα Stan Smith.

31. Εμφανίστηκε μια έκδοση των adidas Superstar Metal Shell Toe, στην οποία το κέλυφος από καουτσούκ αντικαταστάθηκε με ένα μεταλλικό κέλυφος, όπως και στις αρβύλες. Αυτό ήταν ένα εμπορικό χιτ!

32. Τα Superstar παρά τη δημοτικότητα τους, δεν είναι τα παπούτσια με τις καλύτερες πωλήσεις της adidas. Αυτά είναι τα Stan Smith.

33. Όπως και πριν στο μπάσκετ, και στη συνέχεια στο χιπ χοπ, τα Superstar έγιναν επίσης σημαντικά και στην κουλτούρα skateboard. Αυτό συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

https://www.youtube.com/watch?v=DpR50O1nGNs

34. Σύμφωνα με τα τότε σύγχρονα πρότυπα, τα adidas Superstar κόστιζαν πάρα πολλά! Τα συγκρίσιμα Converse Chuck Taylor ήταν δύο φορές φθηνότερα και κόστιζαν περίπου 15 $. Η μέση εργάσιμη ωριαία τιμή στις ΗΠΑ ήταν τότε περίπου 4 $.

35. Την 35η επέτειο των Superstar, το 2005, η adidas δημιούργησε μια ειδική συλλογή με τις εικόνες της μουσικής, της μόδας και της τέχνης. Ανάμεσα σε αυτά τα άτομα ήταν μεταξύ άλλων: Missy Elliott, Ian Brown, Run DMC, Red Hot Chilli Peppers, Roc-a-Fella, αλλά και οι μεγαλύτερες streetwear μπουτίκ στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Undefeated και της Neighborhood. Υπήρχαν επίσης έργα που δημιουργήθηκαν με τις εικόνες της ποπ κουλτούρας. Πάνω στα παπούτσια βρέθηκαν σχέδια του Disney, του Andy Warhol, και του Captain Tsubasa.

36. Με τα adidas Superstar εμφανιζόταν στη σκηνή μεταξύ άλλων ο Adam Lambert, ο τραγουδιστής που παίζει συναυλίες μεταξύ άλλων με το θρυλικό συγκρότημα Queen.

37. Οι συνεργασίες με τους καλλιτέχνες αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής των adidas Superstar. Το 2014, η Rita Ora έγινε το πρόσωπο της adidas. Η καλλιτέχνιδα δημιούργησε τη δική της έκδοση των Superstar.

38. Το 2015 ο Pharrell Williams έγινε το πρόσωπο των Superstar και ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιστροφές των παπουτσιών στην παγκόσμια συνείδηση των καταναλωτών στην ιστορία της βιομηχανίας υποδημάτων. Για αυτή την περίσταση, δημιουργήθηκε η παραλλαγή adidas Superstar x Pharrell Williams Supercolour Pack.

39. Τα άλλα σταρ που συνεργάστηκαν με τα adidas Superstar είναι μεταξύ άλλων ο Mark Gonzales και ο Jay-Z.

40. Δημιουργήθηκε επίσης ένα ειδικό ζευγάρι για τη Missy Elliott, η οποία συνεργαζόταν με την adidas.

41. Τα adidas Superstar εμφανίστηκαν επίσης στο Grand Theft Auto III – έτσι βρέθηκαν και στα βιντεοπαιχνίδια.

42. Η πύλη Noizz για την 50ή επέτειο της, δημιούργησε μια μάσκα προσώπου με τα Superstar.

43. Η adidas, τη στιγμή της διάδοσης της τεχνολογίας Boost, την έβαλε και στα adidas Superstar. Ωστόσο, αυτό το βελτιωμένο μοντέλο δεν έκανε μεγάλη καριέρα.

44. Δημιουργήθηκε και μια έκδοση με την τεχνολογία Primeknit, αλλά επίσης δεν ήταν πολύ δημοφιλής.

45. Τη δεκαετία του ’90 εμφανίστηκε το μοντέλο Superstar II, αλλά δεν απέκτησε την ίδια φήμη με αυτή που είχε το πρωτότυπο του.

46. Φυσικά, επίσης δημιουργήθηκαν συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της καλτ μπουτίκ BAPE στην Ιαπωνία με τον δημιουργό της και με τον φοιτητή του θρυλικού Hiroshi Fujiwara – NIGO.

47. Το παπούτσι αυτό ήταν επίσης πολύ δημοφιλές στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της άνθησης της κουλτούρας rave, η οποία υιοθέτησε πολλές πτυχές της ντίσκο που υπήρχαν στη δεκαετία του ’70. Αυτά ήταν μεταξύ άλλων τα αθλητικά παπούτσια σε στυλ ρετρό.

48. Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην ιστορία της βιομηχανίας ένδυσης, στο οποίο ποτέ δεν θα γνωρίσουμε την απάντηση, είναι: πού θα ήταν η adidas αν η μάρκα θα κατάφερνε να υπογράψει τη σύμβαση με τον Michael Jordan, κάτι που πιθανώς θα είχε ως συνέπεια τη δημιουργία ειδικών μοντέλων Superstar.

49. Τα adidas Superstar είναι τόσο καθολικά, ώστε ταιριάζουν με τις περισσότερες εμφανίσεις. Φαίνονται υπέροχα στα πόδια των γυναικών, τόσο αυτών που φορούν τζιν παντελόνια όσο και αυτών που προτιμούν τις φούστες. Και για τους άνδρες αυτά τα παπούτσια έγιναν δείκτης του casual στυλ, τα οποία συνδυάζουν τον αθλητισμό με την κομψότητα.

50. Το 2019 τα γυναικεία adidas Superstar ήταν τα πιο δημοφιλή αθλητικά ανάμεσα στις πελάτισσες μας. Εντωμεταξύ μας – δεν με εκπλήσσει καθόλου, ότι είναι σε πρώτη θέση. Αυτά είναι απλώς εξαιρετικά παπούτσια!

2745

Λευκά ή μαύρα adidas Superstar – ποια από τις κλασικές εκδόσεις του θρυλικού μοντέλου θα επιλέξεις εσύ;

Το αρχικό κείμενο του άρθρου έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τις ανάγκες του blog epapoutsia.gr από τη: Natalia Mitsopoulos
Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και... Λάβε 10 ευρώ για την πρώτη σου αγορά!
Ελέγξτε στο κατάστημα
airforce, τσαντα ωμου, nike air force 1, τσαντες γυναικειες, σνικερς γυναικεια, guess τσαντεσ, air force nike, vans, τσαντεσ ωμου, nike air force 1 γυναικεια, chiara ferragni bags, αθλητικά παπούτσια, new balance 327, μποτες, παπουτσια nike, γυναικεια πορτοφολια, αθλητικα παπουτσια παιδικα, new balance, pinko τσαντεσ, geox παιδικα, σακιδια πλατης γυναικεια, καουμποικεσ μποτεσ, τσαντακια ανδρικα, παπουτσια αθλητικα, under armour παπουτσια, calvin klein τσαντες, γυαλια ηλιου, ζωνεσ γυναικειεσ, γυναικειεσ τσαντεσ, nike air max plus

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή υπηρεσιών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περαιτέρω χρήση του ιστότοπου σημαίνει ότι συμφωνείτε με τη χρήση τους. περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close